Modificări legislative în acest sens au fost cerute expres de Tribunalul Suprem al Canadei, după ce, în 2015, acesta a constatat că reglementările în vigoare la acea dată penalizau moartea asistată şi erau neconstituţionale.
Senatul canadian a aprobat iniţiativa legislativă cu 44 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”, după ce joi proiectul trecuse de camera inferioară a Parlamentului cu 190 de voturi „pentru” şi 108 „contra”.
Această lege care reglementează eutanasia a fost cerută de Tribunalul Suprem al Candei, în februarie 2015, după ce a constatat că legislaţia în vigoare la acea dată penaliza moartea asistată medicamentos şi era neconstituţională.
Parlamentul a avut un an la dispoziţie pentru realizarea unei noi legi, dar acest termen s-a împlinit pe 7 iunie, fără ca legislativul canadian să poată se ajungă la un consens referitor la textul proiectului.
Concret, solicitarea Tribunalului Suprem a fost aceea ca legea să fie redactată în aşa fel încât să permită oricărei persoane aflate „într-o stare medicală dureroasă şi iremediabilă ” să ceară să fie eutanasiată. Proiectul prezentat de guvernul canadian şi aprobat vineri a limitat, însă, accesul la moartea asistată doar la bolnavii aflaţi în fază terminală.
Ca explicaţie, miniştrii canadieni ai Sănătăţii şi Justiţiei au arătat, într-un comunicat de presă exprimând o poziţie comună, că această iniţiativă care tocmai a devenit lege este de natură să garanteze „echilibrul corespunzător între autonomia personală a celor care au nevoie de moartea asistată medicamentos şi protecţia celor vulnerabili”.
Sursa: gandul.info
Vă mai recomandăm şi: Care este pragul inferior de vârstă la care poţi alege să fii eutanasiat? Belgia va oferi acest drept şi minorilor
Eutanasia: o unitate mobilă destinată acestui scop va începe să opereze în Olanda
Propunere-soc in SUA: condamnatii la moarte sa fie eutanasiati precum animalele